Clinciuri dure între SNLO Tg-Jiu şi Sindicatele Miniere


Problema diminuării unor drepturi şi procesul disponibilizărilor din cadrul SNLO Tg-Jiu, nu este o problemă simplă. Cu ceva ani în urmă, atât Administraţia SNLO cât şi Sindicatele Miniere, au încheiat şi parafat două acte foarte importante, care prin conţinutul lor, acordă Sindicatelor din Sectorul Minier, dreptul şi  posibilitatea de a nu negocia pentru pierderea unor drepturi obţinute şi nici pentru reducerea altora. Unul este  Programul de Dezvoltare Eficientizare şi Acompaniament Social pentru perioada 2009- 2012 şi altul este Contractul Colectiv de Muncă 2010-2011. În PDEAS este prevăzut la unul din puncte „reducerea numărului mediu de personal cu 300 de salariaţi în anul 2011”. Având în vedere faptul, că prin măsura aplicării regimului de aşteptare care urmează să se acorde pe o perioadă de până la doi ani, numărul de personal  la  SNLO s-ar micşora cu circa 400 de salariaţi, ar însemna că prevederea din PDEAS se îndeplineşte.Ca un fel de premoniţie în ceea ce avea să urmeze, iată că sindicatele din minerit au prevăzut cu mult timp în urmă această reducere de personal, iar acum susţin doar respectarea actului încheiat. Alte propuneri ale administraţiei pentru acest an, care prevăd diminuarea unor drepturi în ideea de a reduce cheltuielile cu munca vie, nu sunt agreate de către sindicate şi nici nu vor fi negociate, deoarece ele sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2011. În cazul în care Administraţia SNLO nu va acorda sau nu va respecta CCM, atunci Sindicatele Miniere vor întreprinde acţiuni în Justiţie.

Susţinerile Sindicatelor Miniere care sunt legale şi îndreptăţite, vor să demonstreze că actele încheiate şi parafate de către factorii de răspundere, în urma unor negocieri deloc uşoare, trebuie să fie respectate de ambele părţi şi se opun categoric oricăror compromisuri. Liderii de Sindicat, prezenţi la SNLO, au refuzat să discute sau să poarte noi negocieri solicitate pentru SC Electra SA, considerând că această societate este deocamdată un agent economic fantomă.

Vizualizari :4716

Popularity: 7% [?]

1 Comment

  1. nina says:

    se pare ca odata cu infiintarea companiei ELECTRA multi sindicalisti isi vor pierde functiile si sint in stare de orice pentru a-si pastra functiile

Lasa parerea ta