Prefectul de Mehedinţi Ion Mâţu şi dilemele legislative


În 16 Martie 2010, aflam din presă ştirea, în care Ion Mâţu Prefectul de Mehedinţi, atacase la Tribunalul Mehedinţi  secţia Contencios Administrativ, o hotărâre a Consiliului Local Dr.Tr. Severin, deoarece nu era de acord cu ridicarea automobilelor parcate neregulamentar, motivând Domnia Sa atunci, lipsa spaţiilor de parcare amenajate.

Iată, ce afirma atunci Prefectul Ion Mâţu, pentru Gazeta de Sud.

„Consider că hotărârea care stabileşte blocarea şi ridicarea maşinilor încalcă legea şi am hotărât să o atac în contencios. Sunt de acord ca şoferii care parchează în zonele interzise să fie amendaţi de Poliţia Rutieră, nu de primărie sau de Poliţia Comunitară. Voi semnala şi o excepţie de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte această hotărâre a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin. Dreptul la proprietate este garantat de Legea fundamentală a României”.

În luna Ianuarie 2011, tot presa anunţa, că Prefectura Mehedinţi a primit hotărârea de la Secţia Contencios prin care se anula acea Hotărâre a Consiliului Local, de ridicare a automobilelor parcate neregulamentar. Asta până pe 31 Ianuarie, pentru că tot în Consiliul Local, se modifică regulamentul contestat şi se întocmeşte un alt regulament, ce se bazează pe prevederile legi 195 din 2002, dar care legal nu poate fi aplicată întrucât nu au fost anulate actele normative cu care intră în contradicţie şi asupra căreia Prefectul spune, pentru Informaţia de Severin:

„În momentul în care voi primi proiectul de hotărâre al Consiliului Local şi după ce actul normativ va fi studiat, voi putea face mai multe precizări privind acţiunile viitoare”

Nu au trecut decât 14 zile şi presa mereu prezentă la locul potrivit, anunţă că:

„În cadrul şedinţei care a avut loc între prefectul Ion Mîţu, pri­ma­rul Constantin Gherghe şi re­prezentanţi ai forţelor de ordi­ne s-a insistat asupra atri­bu­ţiilor ce le revin reprezen­tanţilor Poliţiei Locale din Dro­be­ta – Turnu – Severin. Practic, a fost vorba despre o hotărâre a Consiliului Local care stabilea că agenţii Direcţiei Generale a Poliţiei Locale au dreptul de a ri­dica maşinile parcate neregu­la­mentar. În urma discuţiilor s-a stabilit că aceste atribuţii re­vin în exclusivitate reprezen­tan­ţilor Serviciului rutier. Cu alte cuvinte, poliţia locală nu poa­te interveni peste atribuţiile po­liţiei rutiere”, a declarat, în exclusivitate pentru „Informaţia de Severin”, Florin Albei, direc­tor de cancelarie în cadrul Ins­tituţiei Prefectului.

Acum stau şi mă întreb, când a fost serios Don Prefect în urmă cu un an, atunci când a contestat prevederile acelei Hotărâri a CL sau acum când dă dreptul Poliţiei Rutiere să ridice maşinile parcate neregulamentar. Din câte ştiu eu, parcările existente în Tr.Severin, nu asigură spaţiul pentru intrare în legalitate a posesorilor de automobile iar dacă Primăria şi Prefectura vor să facă, doar un exerciţiu de imagine, ar trebui să anunţe acest lucru, tot prin presă. În caz contrar, cetăţeanul purtat mereu prin desişurile legislative şi prin noianul de hotărâri, nu mai ştie ce este sau nu este adevărat, se poate rătăci şi în 2012 pune ştampila pe unde nimereşte.

Vizualizari :3968

Popularity: 4% [?]

Lasa parerea ta