Manageri privaţi la Unităţi Industriale cu capital de Stat


Faptul că unele unităţi economice au rămas, printr-o minune, cu un capital majoritar de stat, iar rezultatele acestora reuşesc să menţină economia românească la un nivel de plutire prin vâltoarea crizei economice actuale, a deranjat pe cei din FMI, într-un mod neaşteptat. Propunerea d-lui Frank, de a  angaja la unele unităţi ale statului manageri privaţi, seamănă cu o familie (de exemplu) în care bărbatul umblând  în deplasări europene cu serviciul, aşa ca Dl. Frank ,  ar angaja acasă pentru nevastă,  un alt mascul care să-i ţină locul, doar pentru că ar fi creditat cu rezultate mai bune.

Nu ar fi nicio problemă, dacă argumentele aduse de cei din FMI ar demonstra că un altul plătit doar să fie manager, fără a avea vre-o răspundere pentru eşecuri, ar fi mai oportun pentru salariaţi în primul rând  ori pentru rezultatele financiare ce le-ar obţine. Economia românească, prăjită de câţiva ani de privatizările de genul Petrom, nu a învăţat nimic iar ministrul prim Boc, a căzut iar în genunchi şi aprobă,  tot ce visează omul cu talpa pantofului ruptă. Strategia unei conduceri private, alăturată strategiei actuale şi comparată, ar cădea în dezavantaj cea privată. Costurile cu sumele percepute pentru manageriatul unităţii s-ar ridica la nivelul celor occidentale, iar investiţiile anuale s-ar diminua foarte mult, dacă ne ghidăm după valoarea investiţiilor ce sunt aplicate de managerii străini care conduc unităţi industriale privatizate. Nu cred că un manager privat, se va ocupa de o entitate economică cu salarii cuprinse între 700 – 1500 de euro aşa cum se întâmplă  astăzi şi nu cred în interesul economic al unui privat care să  aplice altceva mai bun decât aplică managerii actuali, a căror experienţă şi cunoaştere se ridică la un nivel ce depăşeşte alte state dezvoltate. Motivele ce au dat naştere la o aberaţie atât de mare, sunt puerile. Interesul principal al deciziei FMI, rămâne distrugerea a tot ce aparţine statului Român, înstrăinarea a tot ce poate aduce aminte de o industrie dezvoltată şi transformarea românilor într-un popor de consumatori. Dacă agricultura nu a putut fi terminată complet din cauza proprietăţilor particulare ce mai există încă, economia românească aproape că s-a anulat, printr-o privatizare păguboasă pentru stat şi popor. La aceste propuneri, Sindicatele din SNLO Tg-jiu şi din USME Jilţ – Turceni au o reacţie foarte dură. Preşedintele USME Adrian Marciuc,afirmă că ”nu concepe o asemenea soluţie aplicată într-o unitate ca SC Turceni SA, care nu înregistrează pierderi iar anual se fac investiţii importante care folosesc statului român”. Eugen Iovan prim vicepreşedinte al USMO Tg-Jiu şi preşedinte al Sindicatului Energia Turceni, spune că „o asemenea măsură dacă ar fi aplicată ar produce numai disensiuni şi anomalii financiare”.

Preşedintele Sindicatului SE Turceni, Ing. Florin Trofin, care deţine şi o mare experienţă în domeniul investiţiilor unităţii, susţine că „ o asemenea  decizie, nu poate fi luată, deoarece industria energetică din România are specialişti care ar avea rezultate excepţionale oriunde în lume”. La fel se exprimă şi Preşedintele Departamentului Zonal de Cariere Motru, Nicolae Bădiţă care, printr-un zâmbet poznaş răspunde la întrebarea mea cu o altă întrebare” dar de ce domnule, s-au terminat specialiştii şi profesioniştii din România” după care revenind la modul serios spune că „ ar fi o mare nedreptate pentru oamenii care muncesc şi depun efort şi suflet în aceste unităţi industriale, care mai deţin la această dată capital majoritar de stat. Avem specialişti în manageriat să dăm şi la alţii dacă este nevoie” adaugă domnia sa.

Cornel Ciciu

Vizualizari :8192

Popularity: 2% [?]

Lasa parerea ta