Fonduri structurale europene pentru dezvoltare


Criticile aspre ale Preşedintelui Băsescu îndreptate împotriva unor Ministere care nu depun suficient efort pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile, care să contribuie la efortul românilor de a depăşi aceste momente de declin economic, se pare că au început să aibă efect. La Ministerul Comunicaţiilor, în perioada de când este condus de Ministrul Valerian Vreme, gradul de absorţie al fondurilor structurale a crescut cu 53%.

La nivelul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, din totalul celor 383 milioane Euro, reprezentând fonduri structurale alocate pentru anii 2007-2013, în timpul mandatului ministrului Valerian Vreme, au fost derulate proiecte în valoare de 169 milioane Euro, ceea ce înseamnă 44% din totalul fondurilor alocate. În această perioadă au fost semnate 190 de contracte dintr-un total de 360, din care 60% fiind destinate mediului privat. Rezultatele înregistrate înseamnă creşterea gradului de absorbţie a fondurilor contractate cu 53% şi creşterea plăţilor aprobate  şi decontate de Comisia Europeană, cu 10%.

În continuare, se vor aloca 40 de milioane Euro, pentru susţinerea conectării unităţilor şcolare la internet prin conexiuni broadband, apel ce se va deschide pe 20 iulie 2011.

Se vor aloca 90 de milioane Euro, pentru dezvoltarea economiei, apel ce va fi lansat în luna August 2011 şi 84 de milioane pentru proiectul de dezvoltare al infrastructurii de bandă largă în zonele defavorizate, al cărui calendar este negociat în prezent cu Comisia Europeană.

Odată cu aceste alocări de sume, se poate considera că absorbţia de fonduri structurale în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, atinge nivelul de 100%.

Cornel Ciciu

Vizualizari :8307

Popularity: 1% [?]

Lasa parerea ta