Informatii despre formularele necesare constituirii dreptului la pensie in baza Acordului Romania-Canada


La 1 noiembrie a intrat in vigoare Acordul in domeniul securitatii sociale intre Romania si Canada -un subiect despre care publicatia noastra v-a informat din timp, oferindu-va informatii atit despre evolutia negocierilor cit si despre implicatii si chiar textul integral al acestui document important pentru romanii rezidenti in Canada (gasiti toata seria articolelor in arhiva electronica a ZigZag Roman-Canadian, www.zigzag-online.ro).
Fostii asigurati romani pot beneficia de drepturi de pensie conform legislatiei din Romania si Canada
De la intrarea in vigoare a Acordului, fostii asigurati ai sistemului public de pensii din Romania, rezidenti pe teritoriul canadian, se pot adresa Service Canada in vederea depunerii dosarului pentru acordarea unor drepturi de pensie din Romania, subliniaza si comunicatul pe aceasta tema remis de Ambasada Romaniei la Ottawa. Astfel, fostii asigurati romani pot beneficia de drepturi de pensie conform normelor legislatiei romane si legislatiei canadiene.
Programele canadiene de pensii incluse in acest Acord sint Canada Pension Plan si pensia federala de batrinete (Old Age Security). Pentru persoanele rezidente in provincia Québec, Acordul se aplica doar in ceea ce priveste pensia federala de batrinete (Old Age Security), urmind ca restul beneficiilor sa fie reglementate de un document similar, Acord de securitate sociala Romania – Quebec aflat in curs de ratificare.

Pentru a veni in ajutorul romanilor, link-uri permanente catre informatii si formulare:

Cititi aici……..

SURSA  ZigZag Român – Canadian

Vizualizari :8647

Popularity: 5% [?]

Lasa parerea ta