Populaţia Terrei în pericol. Criza Hranei iminentă


Mai întâi  Platon (428 î.H-348 Î.H) şi apoi Aristotel (384 î.H-322 Î.H) cei doi gânditori din Grecia Antică, au atins tangenţial  în lucrările lor problema suprapopulări  globului pământesc  arătând şi  consecinţele ce vor apare, inevitabil. Aristotel afirma în una din tezele sale că dacă ”.. …. fiecare cetăţean este liber să aibă câţi copii doreşte, consecinţa va fi sărăcia”. În perioada aceia nu s-a dat prea mare importanţă afirmaţiilor celor doi gânditori, dar în anul 1798 un pastor englez pe nume Thomas Malthus (1766-1834) publică un eseu care produce multă vâlvă în jurul său, referitor la  evoluţia populaţiei  şi cum influenţează aceasta,  evoluţia calitativă a societăţii. Susţinerile, documentate de altfel, ale  lui Thomas Malthus, inspirat din lucrările celor  doi gânditori din antichitate, au produs rumoare la vremea respectivă, dar fără  alte urmări ce ar fi depins de inţelegerea umană. După ce Malthus a demonstrat matematic  că  în timp ce populaţia pământului creşte în proporţie geometrică, exponenţial, de genul 1,2,4,6,8,…., creşterea nivelului de asigurare a hranei de către pământ se face în ordine numerică, 1,2,3,4,…6,7,8. Mai târziu, Thomas Malthus, susţine în lucrările sale că acestă creştere a  populaţiei  pe  suprafaţa globului pământesc  este inevitabilă şi ea se va opri doar atunci când va atinge limitele de asigurare a hranei. Cu alte cuvinte, lumea este condamnată la sărăcie.

Poate fi stopat fenomenul?

Thomas Malthus a spus nu, iar  istoria ce a urmat  a confirmat teoria lui. În susţinerile sale, confirma că războiul, diferite catastrofe şi epidemiile,  pot încetini evoluţia numeric ă  a populaţiei  pe pământ, dar nu  pot să stopeze fenomenul, deoarece este ireversibil. În timp ce creşterea populaţiei  se poate face la infinit, resursele de hrană sunt limitate. Căutând soluţii, el a făcut referire chiar la o reţinere morală  din partea populaţiei, pronunţându-se ca un adept al căsătoriilor întârziate şi la rărirea contactelor  sexuale, dar recunoaşte că este ceva imposibil de realizat. De fapt, apariţia teoriei  aplicări unor măsuri contraceptive de mai târziu, au la bază aceste teorii ale lui Thomas Malthus.

Thomas Malthus a avut  dreptate

În acest an 2011, populaţia globului a atins cifra de 7 miliarde de locuitori, în situaţia în care mai există state ale lumii care nu au mai făcut recesământ  al populatiei de foarte mulţi ani şi care nu au transmis niciun fel de date la ONU. Unele organizaţii care au analizat acest fenomen de creştere al populaţiei, susţin că neînregistraţi ar mai fi în jur de 60 -70 de milioane de locuitori. Aşadar, Terra apare în acest moment, ca o planetă suprapopulată, supraaglomerată iar greutăţile de obţinere a hranei necesare, au început să se manifeste din ce în ce mai des. Multe state de pe unele continente, ce numără zeci de milioane de locuitori şi care  au  parte de fenomene climatice  nefavorabile,  întâmpină mari probleme în asigurarea cu hrană a populaţiei proprii,  fiind nevoite să apeleze la ajutoare umanitare. În secolul în care unii zboară pe Lună, ştiinţa şi tehnologia au atins cote la care înaintaşii nici nu au visat, iată că mai există oameni care  dispar prin înfometare,  iar planeta Pământ, este pusă în faţa unui nou pericol.  Marele poet Adrian Păunescu, scria cu ceva timp în urmă, în poezia – Pământul Deocamdată -

Voi ce-n luna zburati
Cu-ale noastre izbanzi
Nu uitati c-aveti frati
Pe planeta flamanzi.
Painea lor o mancati
Printre stele zburand,
Voi degeaba zburati
Cand cei subdezvoltati
Se tarasc pe pamant.

Cornel Ciciu

 

 

 

 

 

Vizualizari :10104

Popularity: 11% [?]

2 Comments

  1. Se preconizeaza criza alimentara iar noi avem 2-4 milioane ha de teren necultivate

  2. Profu says:

    Am aceeasi parere. Inspirat finalul!

Lasa parerea ta