Figuri triste în lumini feerice


Motru, Turceni, Baia de Aramă, Herculane, oraşe româneşti care cu puţin timp în urmă erau ornate în perioada sărbătorilor de iarnă cu doar câteva becuri multicolore în centrul urbei, de regulă roşu, galben şi albastru, treceau prin sărbătorile de iarnă cu multă veselie. Siguranţa socială  a individului, liniştea ce însoţea activităţile umane şi bucuria revederii celor plecaţi în alte zone din ţară, declanşa distracţie în fiecare zi de sărbătoare. Astăzi, se observă doar  lumini feerice ce străjuiesc în lungul străzilor pustii, ce însoţesc paşii unor trecători posomorâţi, trişti şi fără poftă de vorbă.

De ce am ajuns aici după douăzeci de ani de libertate, de ce povara vieţii a devenit nesuportabilă şi de ce oamenii  comunică repezit şi fără poftă ?-  ar trebui să întrebăm pe toţi cei care au condus şi au supt din vlaga unei naţiuni, timp de douăzeci de ani. Unde au dispărut datinile şi obiceiurile de sărbători, unde au  dispărut râsetele oamenilor şi  voia bună , unde ne sunt bancurile şi  glumele?- au murit, au dispărut în sărăcie şi  în frica  pentru ziua ce urmează.

Trei zile de Crăciun. Am colindat oraşul Motru pe zi şi noapte. Un oraş  care pe  timp de seară este întunecat de ceaţa densă iar ziua, doar câţiva trecători şi  câteva haite de câini vagabonzi organizaţi într-o nuntă ad-hoc.  În buricul oraşului, adică în centru, se auzea  o “lălăială” a unor colinde din altă zonă a României, emise prin difuzoarele instalate de Primărie cu gândul spre modernizare. În rest, aceiaşi tristeţe pe chipul trecătorilor plini de griji.

La Turceni şi Baia de Aramă, doi tineri primari din aceiaşi generaţie şi foşti oameni de afaceri, au împodobit oraşul aşa cum nu a fost niciodată. Numai că, prin efortul lor de a scoate în evidenţă Sărbătoarea Crăciunului, nu au reuşit să elimine din globalul  sărăciei  înregistrat de marea majoritate a populaţiei. Şi aici, lumea a trecut prin sărbătoare cu paşi  înceţi  pe trotuarele  illuminate feeric şi cu feţele împietrite de gânduri.

Cornel Ciciu

 

 

Vizualizari :7345

Popularity: 3% [?]

1 Comment

  1. marin florin says:

    Adevarat,uneori ne dorim sa redevenim copii de alta data..

Lasa parerea ta