Respect pentru muncă respect pentru mineri


Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost sărbătorită la Motru în ziua de 4 Decembrie 2012, în faţa Casei Sindicatelor, pe locul în care se va construi în scurt timp, o statuie a minerului. Odată cu aceasta s-a sărbătorit şi ultima aniversare a Minei Lupoaia care a împlinit 45 de ani de existenţă şi care se va închide în 2013 din cauza epuizări straturilor de cărbune. La evenimentul respectiv au fost invitaţi şi au luat parte oficialităţi ale  Judeţului Gorj, Ion Călinoiu Preşedintele CJ Gorj, Vicepreşedintele  CJ Ciprian Florescu, Directorul General al CEO Laurenţiu Ciurel, Directorul Resurse Umane al CEO Ion Răuţ, Directorul General al EMC Motru Vasile Râbu, Directorul Carierei Lupoaia Vasile Creţan, Directorul Carierei Roşiuţa  Ion Ghiga, Primarul Municipiului Motru Dorin Hanu, cei doi candidaţi USL pentru Parlamentul României  Camelia Khraibani şi Dian Popescu,  şi nu în ultimul rând Directorul Minei Motru  organizatorul acestei acţiuni.

Deschiderea festivităţilor a avut loc în aer liber, unde Preşedintele Federaţiei Sindicatelor de Subteran Cristi Fluierătoru a remarcat prezenţa oficialităţilor la acest eveniment important pentru minerii motreni şi a subliniat importanţa activităţiilor  miniere pentru zona în care s-a început exploatarea cărbunelui cu peste 45 de ani în urmă.

Invitat la microfon, primarul municipiului Dorin Hanu a specificat că Mina Lupoaia înseamnă pentru Domnia Sa, însăşi viaţa, pentru că aici a lucrat mulţi ani, aici s-a format ca om şi de aici a plecat pentru a deveni azi Primar al Motrului, la al treilea mandat. Iar ca surpriză pentru cei prezenţi, Dorin Hanu a promis că în cel mai scurt timp, pe locul unde se află rămăşiţele din fosta Piaţă  Trei, se va  ridica un Muzeu al Minerului, solicitând cu această ocazie ca toţi cei care deţin fotografii vechi, unelte de minerit, să anunţe şi dacă doresc, să le doneze.

Directorul General al CEO Dan Laurenţiu Ciurel, a menţionat în discursul rostit importanţa activităţilor miniere pentru economia românească şi pentru prima dată în cei 23 de ani s-a vorbit prin vocea sa, despre investiţiile ce se vor face în anii următori, pentru sectoarele miniere. Afirmaţiile lui Dan Laurenţiu Ciurel privind investiţiile, a reanimat speranţa motrenilor într-un nou început pentru activitatea minieră din Gorj.

După momentul festiv, a avut loc un simpozion pe teme de istorie a mineritului din zona Motru, în  Sala de Festivităţi a Casei Sindicatelor.

Cornel Ciciu

 

 

 

Vizualizari :18174

Popularity: 4% [?]

Lasa parerea ta