Organigrama TESA încărcată cu salariaţi ce deţin carnet de partid


Prin anii 1996-1997 nu prea se înţelegea de ce personalul tehnico-administrativ rămânea  intangibil după restructurările aplicate în domeniile industriale sau alte unităţi ale statului,  în timp ce personalul muncitor părăsea corabia şi trecea printr-o mică perioadă în şomaj după care începea să trăiască ca în junglă, adică fiecare cum poate. TESA, în schimb, rămânea la cârmă  iar eliminarea lor din câmpul existenţei sigure se producea pe cale naturală. Unii au intrat în pensie, alţii au dispărut dar foarte puţini au plecat prin reducere de personal. Şi uite aşa, prin vorbe mari ca retehnologizare, reorganizare etc. câteva unităţi industriale ale statului finanţate la greu de guvernele perindate, au  scăpat de falimentare sau de o privatizare aşa cum numai românii au ştiut s-o facă.

Apoi, a început debandada care nu s-a oprit nici în 2013, cu toate că finanţele statului român au scăzut cam pe la fundul sacului. În timp ce unii salariaţi amărâţi părăsesc curtea întreprinderi pentru binele unor şmecheri cu neamuri sus puse, alţii sunt angajaţi pe uşa din spate chiar dacă au lipit doar afişe prin campaniile electorale.

Nu contează pregătirea ci doar biletul vacii

Copii din România, sunt recunoscuţi atât acasă cât şi pe mapamond, prin inventivitate,supunere şi  inteligenţă. Rasa asta, de la poalele Carpaţilor, puţină ca număr ce este drept, creează uneori surprize de proporţii societăţii în care trăiesc, datorită pregătirii şi inteligenţei creatoare de care dispun. Mărturii în sensul acesta stau realizările unor tineri români care au avut curajul să părăsească  România şi au emigrat. Aici, acasă la ei, nu au loc de cei cu carnete de partid şi care mai deţin în plus şi o diplomă de studii, obţinută prin corupţie. Sunt cazuri, în care un salariat la o unitate de stat ce a muncit 8 ore pe zi, a mai urmat şi două facultăţi în aceiaşi perioadă. Acum este posesorul unei diplome ca absolvent de drept sau economist cu studii superioare, ca să nu mai reamintim de cei care au terminat un liceu într-o săptămână şi o facultate în doi ani. Urmează o muncă asiduă pentru lipirea de afişe electorale iar după o lună, dacă îi câştigă candidatul, îşi primeşte răsplata prin ocuparea unui scaun important. În Motru, una din unităţile cu 80 de muncitori care ajunsese în pragul falimentului, se procopsise datorită protecţiei politice a  PSD, PNL şi PDL cu vre-o trei-patru jurişti rămaşi ca salariaţi, după schimbările din funcţia de conducători. Aşadar, o unitate subordonată fostei SNLO, protejată de puşcăriabilul Ionel Manţog, avea la un moment dat,o turmă de jurişti plătiţi cu salarii de zeci de milioane lunar şi care ajunsese să fie datoare fiscului cu vre-o 27 miliarde lei vechi.  Actualmente, numai norocul schimbărilor politice a salvat-o, întrucât unitatea a fost preluată şi condusă de un director obişnuit cu munca şi mult mai priceput decât predecesorii săi. Dar…oare câte unităţi industriale devalizate de politic, mai au un asemenea noroc?

Ilie Cezar Bacău

Vizualizari :15878

Popularity: 3% [?]

Lasa parerea ta