Pe noi, romanii din UK, ne asteapta un an fierbinte


Editorial  publicat in Roman in UK

Anul 2013 a inceput cu o campanie furibunda impotriva romanilor in UK, cu umflare de cifre, anuntarea unei apocalipse pe care Marea Britanie o va trai anul viitor cand cei 29 de milioane de romani si bulgari vor putea sa vina aici pentru a se stabili. Au fost publicate informatii scurse din interiorul guvernului potrivit carora se cauta modalitati de restrictionare ale drepturilor noastre ca cetateni europeni in UK. S-a discutat despre o campanie pe care autoritatile britanice ar dori sa o plateasca in Romania si Bulgaria prin care sa ii convinga pe cetatenii celor doua tari sa nu vina in UK. Aceste stiri apar, fac furori, pe marginea lor apar alte puncte de vedere publicate si apoi sunt dezmintite. O strategie interesanta de PR, dar oare cui ii apartine?

Avand handicapul de a fi tratati ca “cetateni second hand” ai Europei, am vazut cum de la aderarea Romaniei la UE romanii au fost stigmatizati si discriminati in UK. Muncitorii romani au fost nu rareori tinte ale exploatarii si victimele unor masuri birocratice menite sa te faca sa te saturi de UK si sa pleci de aici ( timp de asteptare foarte mare in procesare documente UKBA, refuzuri NINO).

Cateva figuri importante ale partidului conservator au expus puncte de vedere care indica faptul ca Marea Britanie incearca sa determine romanii si bulgarii sa nu vina in UK anul viitor, dupa ridicarea restrictiilor. Partidul extremist UKIP avertiza inca de la inceputul anului ca sute de mii de romani si bulgari vor veni sa se stabileasca in UK si ca cei care vor sa vina trebuie opriti prin mentinerea restrictiilor, contrar leglislatiei europene.

La prima vedere asistam la o campanie negativa a presei britanice care vinde gogosi – subiectul mult dezbatut al migratiei – si il vinde bine, deoarece cel putin in ultimele doua saptamani suntem subiect zilnic de dezbatere. Prin intermediul presei politicienii si autoritatile britanice au lansat afirmatii discriminatorii, intentii de restrictionare a accesului in UK al romanilor si bulgarilor in 2014. Ambasadorul Romaniei la Londra, prin interventii sustinute in presa britanica a transmis publicului britanic ca romanii nu vor invada Marea Britanie, aceasta nefiind o destinatie populara pentru romani si ca cei care au dorit sa vina aici au facut-o deja. Este punctul de vedere transmis si de catre oficialii de la Bucuresti.

Pentru prima data dupa aderarea Romaniei la UE exista comentarii pertinente la Bucuresti pe aceasta tema. Ministrul de externe, ministrul pentru romanii de pretutindeni, ministrul muncii, europarlamentari romani- cu totii au luat cuvantul si se discuta la nivel diplomatic despre viitoarea situatie a romanilor din UK in anul 2014. Romania cere asigurari de la guvernul britanic in ceea ce priveste un tratament egal cu cel aplicat cetatenilor din celelalte state membre UE iar asigurarile se dau, desi nu de buna voie. Comisia Europeana ameninta cu declansarea procedurilor de infringement daca Marea Britanie nu va respecta legislatia europeana. Pana acum accesul liber pe piata muncii in 2014 pentru romani in UK era o certitudine. Acum aceasta diabolica strategie de PR indica faptul ca certitudinea noastra e cam neclara. Vom avea acces sau nu vom avea acces? Talkshowuri, reportaje, editoriale dezbat acest subiect iar omul de rand e confuz si evident ca nu mai intelege nimic. Acesta este si scopul campaniei actuale: descurajarea prin ambiguitate.

Britanicii se confrunta cu taieri drastice, economia nu isi revine, calitatea vietii scade, rata somajului este ridicata iar actuala guvernare a modificat in ultimii ani intregul sistem al acordarii beneficiilor sociale. In acest context ei se declara satui de imigranti deoarece din cauza acestora s-a ajuns aici ( perceptie eronata conform statisticilor care arata ca migratia europeana a avut efecte pozitive asupra economiei britanice).  Iar guvernul pare sa isi asculte cetatenii.

Omul de rand in UK a inteles in luna ianuarie a acestui an ca 29 de milioane de romani si bulgari ar putea sa se mute in UK si sa ceara ajutoare sociale, sa primeasca ingrijiri medicale gratuite. Ceea ce britanicul de rand nu intelege este ca din anul 2007 am fost liberi sa venim si sa ne stabilim in UK. Omul de rand nu dezvolta acest subiect in exteriorul paginilor de ziare. Omul de rand crede ce aude si ce citeste in presa – este aceasi drama traita de omul de rand in Romania care de multe ori traieste in realitatea distorsionata creata in buna masura de mass-media si in lipsa altor informatii nu are o parere proprie.

Guvernantii britanici stiu cum gandesc britanicii de rand, dar cu toate acestea nu isi doresc o dezbatere profunda sau corecta deoarece nu este in interesul lor sa incerce sa enerveze electoratul. Miza politica este sa cresti in sondajele preelectorale nu sa fii corect fata de cei pe care i-ai facut tapi ispasitori datorita unor interese de conjunctura. Migratia si Uniunea Europeana vor fi subiecte extrem de delicate si importante in urmatoarea campanie electorala din UK. Partidul conservator a gasit un subiect la indemana pentru anul 2013, un subiect care are mai multe beneficii pentru a fi folosit ca si cap de afis al campaniei preelectorale:  romanii si bulgarii care vor avea acces liber pe piata muncii incepand cu data de 1 ianuarie 2014. De aceea nu suntem doriti aici – deoarece aceasta afirmatie ii ridica pe conservatori in sondaje.  A afirma ca te opui migratiei est-europene inseamna a transmite votantilor ca le aperi interesele. Cand tu ca guvern ai facut taieri drastice, ai regandit sistemul ajutoarelor sociale si ai micsorat cuantumul beneficiilor sociale pe care le dai propriilor cetateni cum mai poti impresiona acesti viitori votanti? Le spui ca vei incalca legislatia europeana daca este necesar si ca nu vei acorda acces la serviciile sociale noilor veniti in clubul membrilor UE cu drepturi depline. Si lumea te aplauda deoarece respecti datoria cea dintai a unui guvern: accea de a iti apara propriii cetateni.

Concluzia mea este ca avem de-a face anul acesta cu o strategie desteapta a partidului conservator si ca aceasta strategie nu va ezita sa aduca prejudicii romanilor din UK. Comunitatile de romani si bulgari din UK vor avea de suferit deoarece aceasta campanie politica prin expunerea mediatica de care beneficiaza va avea ca rezultat cresterea ostilitatii britanicilor fata de romani si bulgari. Strategia guvernului este de a incanta tabloidele pentru a transmite votantilor ca partidul conservator face tot ce poate pentru a stopa migrantia europeana. Iar noi suntem acum intruchiparea migratiei europene deoarece portretul pe care ni l-a facut presa la comanda politicienilor ne infatiseaza ca fiind cei care vor cersi beneficii la poarta regatului, vom accepta salarii mai mici si vom crea cozi in spitalele britanice. Suna ca o telenovela dar este un joc care poate deveni periculos daca nu este stopat la timp.

Pe noi, romanii din UK, ne asteapta un an fierbinte. Ni se va demonstra ca aici strazile nu sunt pavate cu aur, ca lumea nu ne doreste si ca ar trebui sa ne gandim sa plecam de aici. Vor urma 11 luni de campanie negativa urmate de o perioada in care exagerarile tabloidelor nu vor intazia sa apara. Poze cu autocare de romani si cozi la aeroporturi ale romanilor si bulgarilor care vin sa “cucereasca” Marea Britanie vor abunda. Putem sa acceptam o confruntare cu o asemenea campanie. Vom supravietui, desi vom fi lezati si vom simti nevoia de a riposta. Unii vor pleca resemnati capul si vor accepta sa fie umiliti. Altii dintre noi vor sustine ca nici ei nu isi doresc ca noi romani sa vina aici – este tipic romanesc sa dai in ai tai si sa nu dai dovada de unitate. S-a intamplat nu doar in UK, ci in diaspora romana in general. Iar cei care ne studiaza pentru a ne folosi (strategi cu experienta) vor simti acest lucru si il vor exploata.

Exista insa, dupa parerea mea, riscul ca romanii din UK sa devina victime ale unor reactii xenofobe care, odata pornite, vor fi greu de controlat. De aceea este vital ca pe de o parte la Bucuresti sa existe o preocupare reala pentru urmarirea situatiei romanilor in UK anul acesta si sa se elaboreze o strategie eficienta de combatere a stigmatizarii romanilor. In egala masura si politicienii britanici trebuie sa fie atentionati de aceste riscuri si de urmarile pe termen lung ale unei astfel de campanii.

Vom avea nevoie de reactii critice, dure si de cerere de aplicare de sanctiuni asupra Marii Britanii daca aceasta va continua sa ne discrimineze pe tot parcursul anului prin pozitia oficiala a guvernului de la Londra. Iar acestea trebuie sa vina de la guvernul de la Bucuresti si de la europarlamentarii romani.

Cristina Irimie

Vizualizari :17089

Popularity: 2% [?]

Lasa parerea ta