Dezastru. Putin spus. Urmeaza disponibilizarile masive.


După instalarea guvernului USL, peste 80% din gorjeni au aşteptat să pice para mălăiaţă şi să le crească nivelul de viaţă. Aşa se anunţase în perioada când era supus unei ostracizări planificate, Guvernul PDL şi Băsescu, aşa era normal să se întâmple după patimile gorjenilor îndurate cu stoicism. Numai că…..proverbul “socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg” şi-a făcut loc în viaţa socială şi, iată unde s-a ajuns.

Complexul Energetic al Olteniei, societatea care dă de lucru la zeci de mii de oameni şi asigură statului bani pentru pensii, ajutoare sociale, s.a.m.d. porneşte pe un drum asemănător Fabricii de Ciment Bârsăşti, Fabricii de Sticlă Tg-jiu, CIL Tg-jiu, CCH Tr. Severin, ca să amintim doar câteva din obiectivele industriale care au constituit privatizări de success al guvernelor de atunci. Sute de mii de oameni pregătiţi profesional pe bani mulţi, au rămas fără loc de muncă, fiind nevoiţi să colinde prin lume în căutarea himerei capitaliste sau să-şi trimită soţiile pe post de servitoare prin toată Europa.

Management defectuos şi interese meschine

Concretizarea cifrelor vehiculate în privinţa disponibilizărilor ce vor avea loc la CEO, va însemna un mare dezastru pentru întreaga Oltenie. De ce se doreşte o disponibilizare în masă şi nu o reorganizare pe bază de eficienţă, o ştiu toţi, de la vlădică până la opincă. Mai uşor disponibilizezi 1000 de muncitori decât să stârpeşti caracatiţa corupţiei materializată sub diferite forme. Numărul de autoturisme, autocare, utilaje grele, ce sunt închiriate plătindu-se sute de mii de euro lunar, locuri de muncă create după afinităţi politice din patru în patru ani, risipa ce se practică prin contracte încheiate cu alte firme sprijinite politic, pentru lucrări minore sau fantomă, sunt doar câteva din metodele de cheltuire a banilor.

În Complexul Energetic Oltenia, la această dată, au ajuns să lucreze numai familii ale unor membrii ce se implică în campaniile electorale sau au angajati în sistem vre-o persoană influentă. Aici sau aciuat de la soţ – soţie, copii şi nepoţi, cumnati – cumnate, verişori de toate gradele până la amante. Au locuri de muncă, în majoritate, la tăiat de frunze şi contribuie la dezvoltarea instituţiei pe care cu onor o conduce în acest moment, Laurenţiu Ciurel.

Furturile sunt protejate

Rar, foarte rar se aude prin mass-media, că prin carierele de cărbune sau termocentrale au fost depistate şi prinse persoane care sustrag materiale feroase sau cabluri electrice cu toate că, în jurul obiectivelor industriale s-au deschis zeci de centre de colectare de fier vechi care expediază spre Constanta la una-două zile câte 30-60 tone.

În gropile din Dealul Bujorăscu, găseşti fără exagerare, tone de ceea ce a fost cândva îmbrăcăminte de cabluri electrice. Nu s-a sesizat nimeni şi nimeni nu verifică de unde apar aceste materiale, întrucât ar fi afectate firmele de pază angajate pe bani mulţi pentru protecţia obiectivelor miniere dar mai ales unele persoane – sus puse – care protejează. De ce se folosesc zeci de paznici la un obiectiv industrial din care se fură şi nu se montează camere de supraveghere moderne?- numai unii manageri ştiu, dar nu vor să recunoască. Aceste camere de supraveghere, înregistrează tot ce mişcă iar cum în cadrul obiectivului nu tot ce mişcă este legal sau moral, nu se doresc a fi montate. Cum să-l înregistrezi pe Dosică fiul sau nepotul lui Nenea că fură sau pe Dosica de la bandă care pleacă prin porumbi cu alt Dosică? – ar fi ruşine, nu?

Cum poţi rupe pisica

Numai prin curajul de a vorbi. Numai că…. toţi cei care văd cum unităţile statului se duc spre râpă şi văd toată mascarada ce se desfăşoară zi de zi, nu riscă să vorbească, deoarece ”nu-ţi spun d-ne nimic, ce vrei să mă dea ăştia afară” este lozinca generală şi ei nu realizează că vrea sau nu vrea, devine complice la distrugerea unui obiectiv ce ar putea să asigure pâinea şi copiilor lor.

Se comenteză, pe la colţuri bineînţeles, că în sistemul energetic sunt păstraţi ca angajaţi pe funcţii mai mari sau mai mici, oameni care ar fi trebuit să fie la pensie de câţiva ani, în timp ce alţii tineri, nu au loc de muncă. Şi este adevărat, întrucât D-l Laurenţiu Ciurel are un asemenea angajat lângă Domnia Sa, pe care îl mai plimbă acum şi prin China.Despre alţi pensio-salariati care există, va povesti…. probabil, Directorul cu Resurse umane Ion Răuţ în cartea ce o va publica după pensionare. Acum nu are curajul.

 

Cornel Ciciu

 

 

 

 

 

Vizualizari :15627

Popularity: 4% [?]

2 Comments

  1. Profu says:

    mi-ar placea sa vad un articol in care sa fie puse niste cifre cu privire la cantitatea de carbune extrasa, ramasa, cati ani mai ajunge…

  2. marin florin says:

    Ceea ce se intampla in minerit in aceste timpuri cred ca se datoreaza in special acelora care sunt in functii de conducere si nu stiu sa scoata din impas situatia companiei.Am ajuns sa cre ca un simplu muncitor ca tot ce se face este pentru inchiderea mineritului,pentru a lasa in voia sorti mii de mineri si energeticieni.Cand spunem 2000-3000 mii de mineri si energeticieni de fapt trebuie sa spunem 5000-8000 de oameni gandindu-ne la familile lor.Intr-un alt ziar al acestui Gorj magnific,un ziar care efectiv inventeaza personaje si mizerii despre oameni am avut neplacerea(un prieten anuntandu-ma),sa citesc un articol despre persoana mea,invocand niste acuzatii destul de grave la care eu efectiv am ramas blocat.Probabil numai in aceasta tara poti acuza pe cineva fara dovezi,fara probe…doar pe niste vorbe ale unuia care crezand ca daca eu nu vreau sa ii confirm prestatia efectuata cu utilajul ma va face el prin minciunile lui sa ma denigreze,sa spuna fel si fel de mizerii despre persoana mea,si culmea culmilor raman si eu uluit de niste vorbe de care si eu le-am auzit pentru prima data.Ma deranjat atitudinea conducerii unitati care nu au dorit sa i-a in considerare si anumite drepturi la replica din partea mea,desi se stie ca sunt printre singuri responsabili cu confirmarile care nu cheltuie banii alocati lunar din simplul motiv ca prestatia utilajelor auxiliare lasa de dorit….sunt acuzat ca fac naveta…pai deserventii cu ce ajung????de la severin si alte zone???cred ca din 2 salarii imi pot permite acest lux de a face naveta…ei din 700 ron este mai greu.Foarte deranjant este ca aceeia care au semnat conyractele cu utilajele auxiliare au acceptat acest fel de confirmare prin ore de functionare si nu prin metri cubi s-au metri liniari,oare ma obliga cineva sa confirm 5/2 daca ecel deservent tine motorul pornit 5 ore???Oare nu trebuie confirmata prestatia facuta??Sunt dezamagit de faptul ca ,conducerea unitati stie de ceea ce se intampla,ca utilajele auxiliare au consumul taiat si nu au cum sa faca acele 5 ore de functionare decat daca merg la minim(relanti),si nici atunci.Sunt multe anomali si CONDUCEREA UNITATII stie dar din cand in cand mai trebuie scos cate un tap ispasitor.Este vina mea ca singur confirmator sa am 2-3 utilaje auxiliare in 2-3 puncte de lucru unde nu am vizibilitate si trebuie sa semnez prestatia facuta???Oare acest sistem nu este facut pentru a se gasi posibili tali ispasitori??Cum este posibil sa spui ca dai cota de combustibil dar indexul utilajului are orele prestate,este chiar asa mare deranjul sa se verifice????Am ajuns sa spunem ca hotul striga hotii.In aceasta viata eu ca si persoana pot fi acuzat decat de doua chesti:ca imi place sa pescuiesc si ca imi place sa iubesc…

    Restul sunt mizerii.

Lasa parerea ta