Prima Statuie a Minerului în Motru


Mai mult ca sigur şi ultima

Cinci ani au amăgit pe motreni, Sindicatele Roşiuţa şi Lupoaia cu amplasarea unei Statui a Minerului în faţa Casei Sindicatelor din Motru. S-au organizat festivităţi la faţa locului pietruit şi cu alee, s-a sfinţit viitorul amplasament cu trei preoţi şi s-au ţinut discursuri populiste cu iz de politică. Apoi, totul intra în uitare, întrucât cei care au câştigat alegerile au pus sacii în căruţă iar cei care au pierdut, nu au mai avut niciun interes. Nelu Roşca, Vasile Râbu,C-tin Ureche şi alţi zmei din mineritul motrean, au afirmat necesitatea unei statui care să amintească generaţiilor viitoare că aici la Motru s-a născut un oraş al minerilor în urmă cu aproape cincizeci de ani. Au depănat amintiri, s-au lăudat, dar au uitat să amintească, că această statuie pe care şi-au dorit-o, nu va reprezenta pe cei care au reuşit în ultimii douăzeci de ani, să închidă 70% din minele de cărbune sau care astăzi distrug noţiunea de miner. La toate aceste festivităţi nu a fost prezent Primarul Dorin Hanu, de parcă ar fi ghicit gulguta sindicală.

28 Iunie 2013 S-a turnat Soclu


De astă dată, iniţiativa aparţine Primarului Dorin Hanu care, aşa cum îi stă bine unui ardelean “care tace şi face”, a obţinut finanţare de cincisprezece mii de euro, pentru o statuie a minerului înaltă de 5,20 metri . Greutatea acestei statui construită din granit, cântăreşte 15 tone şi va sosi la Motru pe bucăţi, ce vor fii asamblate pe soclu.

Aşadar, în faţa Casei Sindicatelor din Motru va străjui cât de curând , prima statuie de miner, ce va simboliza şi v-a onora munca celor care au pătruns pentru prima dată în această zonă în măruntaiele pământului, pentru a scoate la lumină aurul negru. Sunt curios să văd, dacă această statuie va purta un lămpaş, deoarece unii mineri-şefi de astăzi, se luptă din răsputeri să stingă ultimile 250 de lămpaşe ce mai licăre prin galeriile din Ploştina şi Lupoaia.

Va urma apoi, realizarea unui Muzeu al Minerului ce se va construi pe fostul amplasament al Pieţei nr.3, în spatele Casei Sindicatelor. Proiectul aparţine Primarului Dorin Hanu, iar dezafectarea terenului necesar, a fost terminată.

Pentru locuitorii din Motru şi pentru cei care trăiesc ultimii ani în acest oraş al minerilor, aceste obiective construite acum,vor stârnii în cel mai scurt timp, dosr amintiri.

Cornel Ciciu

 

Vizualizari :15511

Popularity: 2% [?]

1 Comment

  1. Profu says:

    era si cazul

Lasa parerea ta