Cameron face un pas inapoi


Premierul britanic David Cameron abandoneaza un raport guvernamental privind imigratia din Uniunea Europeana, dupa ce ministrul de interne, Theresa May, nu a reusit sa furnizeze dovezi pentru a-si sustine ideea de a impune limitari mai stricte in privinta imigrantilor, relateaza miercuri Financial Times.

May, al carei minister era responsabil cu elaborarea raportului, declarase in luna decembrie ca “s-a abuzat de dreptul la libera circulatie” si ca unii imigranti au fost atrasi de “accesul la ajutoarele sociale”, insa ministrul a intampinat probleme in a dovedi ca limitarea imigratiei din UE este benefica pentru Marea Britanie. Imigratia s-a impus pe agenda politica britanica in contextul in care guvernul de la Londra si-a inasprit retorica cu privire la acest subiect, dar ministrii cabinetului Cameron nu au reusit sa furnizeze dovezi care sa sustina afirmatiile, repetate de premierul britanic, potrivit carora multi imigranti calatoresc in Marea Britanie pentru a profita de sistemul generos de ajutoare sociale.

Disconfortul resimtit de guvern in privinta imigratiei s-a agravat marti, atunci cand Robert Chote, seful Biroului pentru responsabilitate bugetara, a declarat in fata parlamentului ca situatia fiscala a tarii s-ar inrautati daca imigratia neta ar fi mai mica, deoarece este mai probabil ca imigrantii sa fie la varsta la care sunt apti de munca.

In prezent, David Cameron a cerut intarzierea raportului realizat de Ministerul de Interne pana dupa alegerile europarlamentare din luna mai.

Liberal-democratii si functionarii publici s-au plans de faptul ca proiectul de raport nu se baza pe dovezi si era in mod clar unul politic. Mai mult, unele surse din administratia britanica cred ca raportul Theresei May ar putea sa nu fie niciodata facut public.

“Nu pot publica raportul inainte de alegerile europene, deoarece ar trebui sa recunoasca ca libertatea de circulatie este un lucru bun”, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Raportul Theresei May despre normele de libera circulatie din UE urma sa fie publicat la inceputul anului.

Cu toate acestea, surse apropiate raportului sustin ca May a primit numeroase dovezi din mediul academic si din mediul de afaceri, care sustineau ideea unei piete unice a fortei de munca in UE, argumentand ca aceasta a facut Marea Britanie competitiva si a fost benefica pentru economie.

Raportul ministrului de interne britanic, acum amanat pe termen nedefinit, era doar unul dintre rapoartele care urmau sa fie publicate la 21 februarie.

“Il vom publica atunci cand va fi gata”, a indicat laconic Downing Street.

 

Sursa ROMAN IN UK

Vizualizari :14940

Popularity: 2% [?]

Lasa parerea ta