Complexul Energetic Oltenia vacă de muls pentru smecheri


de Cornel Ciciu

Nu este o utopie, ci purul adevăr. Atunci când s-a înfiinţat Complexul Energetic Oltenia, unii specialişti vorbeau despre eliminarea unor cheltuieli adiacente, micşorarea aparatului funcţionăresc, dispariţia din schemă a unor funcţii de Directori Generali şi Directori, sau a unor funcţii dovedite mâncătoare de bani. Se spunea, că prin contopirea celor două activităţi, minerit şi energie, musai va scădea preţul la energia electrică produsă pe bază de cărbune iar peste Oltenia va pogorî fericirea.

Aiurea, totul a fost doar o mascaradă în care sau bălăcit şi continuă să se bălăcească mânuitorii de vorbe frumoase, visate noaptea şi spuse ziua. S-au dat termene s-au dat soluţii viabile, până la trecerea prin faţa urnelor de vot, iar după un foarte scurt timp, s-a început face vorbire de disponibilizări, de închideri de activităţi, iar după distrugerea sistemului sindical s-a trecut la micşorarea veniturilor salariale. Sistemul de lucru al guvernului, nu este nou, el a mai fost folosit în distrugerea economiei româneşti cu precădere în Combinatele Siderurgice, unde s-a putut cumpăra oameni de încredere şi sindicaliştii, numai cu doi arginţi.

Cozile de topor din partidele puterii îşi fac mendrele

Nu există o unitate industrială cu capital majoritar de stat, care să funcţioneze pe principiul unei activităţi, în care să lucreze oameni calificaţi şi să fie condusă de cadre bine pregătite pe domeniul respectiv. Politicul şi numai politicul, a distrus tot ce se putea distruge, onorându-şi obligaţiile luate în campanii electorale şi promovând arta lipitorilor de afişe, nepotismul şi amant-lâcul. Se văd astăzi, toate acele abuzuri făcute la angajarea de personal, se vede cât de uşor a pătruns corupţia şi minciuna la cele mai înalte nivele, ca să nu mai amintim de hoţiile care mişună în unităţile industriale ale statului.Dacă de mâine, s-ar trece la muncă cinstită şi societatea s-ar schimba radical, vă asigur că DNA şi Justiţia ar mai avea de lucru încă 50 de ani.

Numirea lui Ciurel în fruntea C E O cea mai nefericită alegere

Spun nefericită, întrucât nu a fost capabil să refuze acele obligaţii luate de PSD în privinţa organigramei instituţiei, a unor măsuri populiste sau a demolării la ordin a unor realizări anterioare. Înconjurat de specialişti mai mult în domeniul politic decât al unei industrii miniere sau energetice, întâmpină o serie de eşecuri, pe care …..dacă le justifică, ajunge la minciună. Menţinerea mâncătorilor de părţi bugetare în activitate, este o altă eroare care va avea efecte neaşteptate asupra C E O. Acele mici unităţi cu sute de salariaţi, aşa cum este Minprest, UEF , MedServMin, sunt unităti care încarcă aparatul funcţionăresc cu toate că din punct de vedere social, scoate câteva sute de oameni din şomaj. De fapt, problema socială, mentinută pe afiş atunci când vine vorba de inactivităţile raportate la numărul de personal, sunt doar un paravan pentru numărul de directori numiţi politic, cu salarii de invidiat. Muncitorii, trebuie să se mulţumească cu salariu minim pe economie sau puţin peste, în timp ce la un nivel mai sus, salariile sunt între 3000-7000 de lei. La UEF Motru după schimbarea a doi directori, aceştia au rămas cu salariu de director, cu toate că erau pe functie de jurişti la care s-a adăugat apoi al treilea jurist după o altă schimbare de director. La 130 de salariaţi, timp de patru ani, s-au aflat pe functie de jurist, trei persoane cu salarii de peste 5000 lei fiecare, rezolvând probabil două-trei dosare. La aşa bulibăşeală, e normal să te întrebi dacă noi trăim într-o ţară cu oameni sănătoşi la minte.

 

 

 

 

 

Vizualizari :16015

Popularity: 5% [?]

2 Comments

 1. noly says:

  Da,Ciciule,ai mare dreptate in ideile scrise,numai ca ar fi fost bine sa dai si niste exemple,ca sa aiba si organele cu sarcini de securitate sa faca ceva!Dar e posibil sa fie pusi totii sub control cu totii,inclusiv presa!
  Specialistii din unitatiile amintite au fost maturati prin disponibilizari colective dirijate de hotii din Sindicate,Partide,si Administratia lor!Numai asa se explica situatia prezenta perpetuata de peste 20 ani!

  • ionut, says:

   Oare,a citit cineva din Conducerile vizate care sa aiba vreo reactie,drept de replica la datele din articol?
   Dar ai intereseaza pe vreunii!?Nu!
   Nici cei de la SRI,DNA?!Au amortit si ei,fiind tot la comanda politica!Pacat de asta amorteala generala in fata gastiilor de hoti ai tarii si judetului!?

Lasa parerea ta