Băile Herculane. Parcul Naţional Domogled Valea- Cernei în sarbatoare


Pe un timp răcoros, cu apariţii şi dispariţii spontane ale razelor de soare, însoţite de adieri de vânt destul de aprige, în frumoasa statiune Băile Herculane, mai précis în Parcul Central, s-a ţinut Festivalul Pinul Negru de Banat, aflat la cea de-a X-a editie în acest an. Odată cu festivalul s-a sărbătorit şi Ziua Parcului Naţional Domogled Valea Cernei, unde Dir. Gaşpar Ioan a menţionat importanţa şi obiectivul Parcului Naţional Domogled Valea – Cernei. In cuvântul de deschidere a festivitătilor prilejuite de sărbătore şi reprezentantul Primăriei Băile Herculane, viceprimar Gore Domilescu, a amintit faptul, că peste 90% din oraşul Băile Herculane este înconjurat de zonele Parcului Naţional Domogled, ceea ce conferă staţiuni un mediu de viaţă deosebit, atât pentru locuitori cât şi pentru turiştii vizitatori. Un alt invitat al Festivalului Pinul Negru de Banat, Carmen Sorescu, Director Executiv la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin, a specificat importanţa festivalului unde” în toate ediţiile s-a împletit grija pentru păstrarea mediului cu păstrarea tradiţiilor din fiecare zonă a Parcului Naţional Domogled Valea –Cernei”.

Copii dau farmec şi încredere în viaţă

Adevărata deschidere a festivităţilor a fost făcută totuşi, de grupele de copii dansatori şi cântăreţi sosiţi din comunele pe a căror suprafaţă se întinde Parcul Naţional Domogled Valea – Cernei. Comunele Obârşia Cloşani, Padeş, Ponoarele, Izverna, Cornereva şi ca invitaţi Com. Cetate, au trimis trupe de 15-20 de copii îmbrăcaţi în portul tradiţional, care au susţinut în faţa celor prezenţi , programe artistice extrem de atractive. Am remarcat prestaţia deosebită a copiilor din Padeş îndrumaţi de talentata şi neobosita artistă Carmen Felicia Sarcină şi a copiilor din comuna Obârşia- Cloşani îndrumaţi de Prof. Inv. Primar Georgeta Curelea şi Dir. Cămin Cultural Marinică Popescu.

Surpriză pentru reporter

Aviz pentru cei care vor să ştie totul despre Parcul Naţional Domogled Valea – Cernei. În cadrul salariaţilor parcului, lucrează Inginerul Silvic Cârjan Gheorghe Şef Pază, care este o adevărată enciclopedie în ceea ce priveşte fiecare părticică din cele peste 61.000 de hectare ale parcului. Locuri, proprietari de terenuri, graniţe de comune, faună, floră sau cele 34 de trasee turistice stabilite şi marcate de acest inginer al muntelui şi al păduri, nimic nu constituie un secret pentru el. Bun povestitor, îşi colorează discursul uneori, cu amănunte hazlii, iar cu voce molcomă de bănăţean adoptat îţi produce curiozitate şi admiraţie.

Cornel Ciciu

Vizualizari :15166

Popularity: 5% [?]

Lasa parerea ta