Consiliul Romanilor de Pretutindeni, validat de Parlament


Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei au dat unda verde Consiliului Romanilor de Pretutindeni
Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei au aprobat in sedinta comuna din data de 14 noiembrie 2016 Regulamentul de functionare al Congresului Romanilor de Pretutindeni, Regulamentul de functionare al Consiliului Romanilor de Pretutindeni si Statutul acestuia.

Prima editie a Congresului Romanilor de Pretutindeni s-a desfasurat in perioada 24-25 iunie a.c. la Bucuresti, in cadrul sau fiind ales Consiliul Romanilor de Pretutindeni(CRP).
Consiliul Romanilor de Pretutindeni este format din 35 de membrii, 3 dintre acestia fiind din Marea Britanie.

In perioada imediat urmatoare va avea loc la Bucuresti prima intalnire de lucru a Consiliului Romanilor de Pretutindeni in cadrul careia se va stabili metodologia organizarii viitorului Congresul al Romanilor de Pretutindeni si se vor elabora comisiile de lucru din cadrul Consiliului. Secretariatul tehnic al Consiliului va fi pus la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Departamentului pentru Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Conform statutului sau, validat de Parlamentul Romaniei, Consiliul Romanilor de Pretutindeni este organul executiv al Congresului Romanilor de Pretutindeni si are urmatoarele obiective:

-furnizarea de informatii, analize si propuneri Parlamentului Romaniei, Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe precum si celorlalte institutii guvernamentale competente cu care colaboreaza pentru promovarea de initiative legislative referitoare la romanii de pretutindeni respectiv la realizarea si aplicarea programelor destinate comunitatilor romanesti.
-publicarea anuala a unui calendar comun al evenimentelor publice organizate in diverse locatii, acoperind calendaristic perioada 1 ianuarie-31 decembrie
-elaborarea metodologiei organizarii Congresului Romanilor de Pretutindeni intr-o maniera care sa asigure o buna reprezentativitate geografica dar si reprezentare echidistanta a asociatiilor, organizatiilor sau persoanelor fizice
-formarea unui minister al diasporei
-dezvoltarea unei retele globale de dialog prin elaborarea unei platforme online la care sa poata sa adere orice persoana, organizatie sau asociatie din randul romanilor de pretutindeni.
Consiliul Romanilor de Pretutindeni se intruneste de doua ori pe an iar Biroul executiv al acestuia trimestrial.

 

Vizualizari :6404

Popularity: 1% [?]

Lasa parerea ta