Festivalul Răchiei al Bucatelor Traditionale din Banatul de Munte


Băile Herculane este gazda acestui festival aflat la cea de-a șaptea ediție,unde numărul expozanților și al participanților a crescut cu fiecare an. Gospodarii și producătorii din județul Caraș-Severin, din satele și comunele renumite pentru producerea de răchie si bucate de o calitate deosebită, având un gust ce te imbie la consum, își expun pe mese produsele pentru degustare și vânzare. În acest an, pe arterele  Parcului Central s-au aflat peste 50 de producători, majoritatea fiind din Comuna Cornereva, ce deține recordul ca fiind cea mai mare comună din România. Produsele expuse  în acest an, într-un numar destul de mare, erau ambalate profesional iar expunerea demonstra că experiența anilor anteriori își spune cuvăntul.

Deschiderea Festivalului

Președintele Consiliului Județean Caraș Severin Silviu Hurduzeu susținând cuvântul de deschidere al Festivalului a subliniat importanța unui asemenea eveniment pentru localitățile din județul Caraș Severin după care a venit rândul Primarului  Orașului Băile Herculane  Cristian Miclău să adreseze mulțumiri  celor prezenți  într-un număr atât de mare în Parcul Central. A urmat Matei Lupu Prefectul județului Caraș Severin care a vorbit despre vrednicia cărășenilor și realizările lor după care nu a uitat să  specifice că frigul s-a instalat în zonă și ne îmbie să trecem mai repede la deschiderea festivalului. Discursuri scurte, la obiect, organizare excelentă a festivităților și lucruri frumoase realizate de cărășeni îmbrăcați în straie tradiționale ce au stat în spatele meselor împodobite cu dulciuri și bucate alese. Micii și cârnații ce sfârâiau pe grătar  erau la concurență cu jambonul sau costița de porc afumată ca să nu mai reamintim de diferitele sortimente de brânzeturi. Apicultorii au avut și ei realizarea lor prin expunerea unor sortimente de miere care au fost foarte apreciate de vizitatori.

Răchia cărășenilor e deosebită

Sticlele cu răchie de la 100 gr. până la 2 litri, palinca de mere,prune,pere sau cireșe au fost extrem de apreciate atât prin forma ambalajului din sticlă dar mai ales prin gustul specific unor asemenea produse. Acest festival a demonstrat încă odată dacă mai era nevoie că bucatele bune și sănătoase provin din mediul rural iar răchia curată cu motiv de veselie, se naște în cazanele de aramă ale locuitorilor de la sate.

Moment dureros

Sărăcia instalată la nivel național nu a ocolit nici orașul stațiune Băile Herculane.  O bătrânică sărăcăcios îmbrăcată s-a apropiat de una din mese pe care era expusă tradiționala turtă din mălai, ținând în mână șase lei de câte un leu. Cere o bucățică de turtă dar la cântar iese costul  de opt lei. Bătrâna crezând că e numai 0,80 lei întinde spre proprietarul mesei un leu. Când află cât costă dă din mână a lehamite spunând Doamne,Doamne. Cine-i vinovat oare? Omul cu turtița care vrea 15 lei pe kg sau Dumnezeu că ne suportă.       

Cornel Ciciu

 


 


 

Vizualizari :3449

Popularity: 1% [?]

Lasa parerea ta