Uneori muntele arde


Atunci când muntele s-a format, a produs mari nenorociri pentru suflarea omenească care s-a aciuat în locurile unde azi se ridică creste de peste 2000 de metri. Apoi, încet, încet, muntele a devenit unul din plămânii pământului. A devenit ocrotitor pentru viața oamenilor, adăpost pentru animalele din sălbăticie, purificator pentru apa potabilă, producător de masă lemnoasă și protector pentru întreaga natură. În munte sau lângă munte aerul respirabil devine medicament pentru viață și tot muntele creează omului habitatul pentru liniștea sufletului.

Cine protejează muntele?

Nimeni. Formarea și organizarea în Parcuri Naționale a unor zone din România ce se doresc protejate, nu a dat rezultate deosebite până în prezent. S-au stabilit norme și legi care ar trebui respectate, au fost angajați salariați cu atribuții de serviciu clare de protectie și de urmărire a evoluțiilor vieții din cadrul acestor parcuri,dar în zadar. În Parcurile Naționale se înființează balastiere, se pun la pământ arbori pentru firme care trimit lemnul la export sau se defrișează ilegal sute de hectare de pădure. Jaful de care are parte România nu s-a oprit nici la poala munților și continuă în ritm alarmant. Nimeni nu vede cu toate că toți văd, nimeni nu întreprinde ceva cu toate că ar putea și asta datorită osului de ros ce a devenit foarte rentabil pentru unii angajați ai sistemului. Salarii babane,mașini ale instituției folosite ca taximetrele, banii statului român și europeni împrăștiați sau rătăciți prin buzunarele unor gulgutari.

Parcul Național Domogled Valea Cernei

Frumos, poate prea frumos în comparație cu grija care i-se acordă. Cu Valea Cernei, unde nu a pătruns până acum mijloace majore de poluare, Parcul Național Domogled ar putea să constituie un etalon pentru zonele protejate din România și ar fi deosebit de important în cadrul protecției mediului la nivel european. Apa râului Cerna ce strabate Parcul Național împreună cu afluenții veniți din vârfuri de munte, au creat un peisaj mirific. Numai că, acest râu duce cu el spre Dunăre unde se varsă,sticle de plastic,resturi de sacose din plastic,bidoane de ulei sau chiar și lăzi de plastic. Toate sunt colectate din mizeria lăsată de turiști dar și de pensiunile riverane râului, care scapă mai ușor cu depozitarea gunoiului.  În ultimii ani,Parcul Național Domogled Valea Cernei,se confruntă și cu o serie de incendii ce distrug vegetația și arborii pe suprafețe de câteva hectare. În 2017,au ars peste 20 de hectare iar acum la sfârșit de aprilie sunt deja arse peste  4 hectare. Doua elicoptere ale MAI se luptă cu focul de 4  zile, aruncând  apa din dispozitivele Bumbi Bucket de la mare înălțime. Focul s-a aprins în urma descărcărilor electrice din data de 27 aprile la o inălțime de peste 1500 de metri pe versantul sudic al vârfului Sușcu din masivul Domogled. Elicopterele întâmpină greutăți mari,întrucât nu pot să coboare spre vegetația ce arde, din cauza reliefului și a curenților turbionari. Pompierii din Caraș-Severin,Mehedinți,Gorj împreună cu 10 salariați ai Parcului Național se află în zona incendiului încercând să limiteze proporțiile și să stingă focul pârjolitor.

Cornel Ciciu

 

 

 

Vizualizari :1706

Popularity: 1% [?]

Lasa parerea ta